Hoe ga je als partner om met iemand die hersenletsel heeft?

Als je partner hersenletsel heeft opgelopen, kan dat je leven op zijn kop zetten. De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen groot zijn. Ze zijn ook niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, wat het soms moeilijk maakt om te wennen aan de nieuwe situatie. Voor jullie, maar ook voor jullie omgeving. Hoe ga je als partner nou om met het hersenletsel van je geliefde?

Eerst overleven

In eerste instantie, als het hersenletsel er nog maar net is, zijn jullie beiden bezig met ‘overleven’. Je bent veel aan het regelen en leeft toe naar het moment dat je partner weer naar huis kan. Vaak denken mensen ook dat als iemand weer thuis is, alles wel weer ‘normaal’ zal worden. Maar dan begint het vaak pas.

Eenmaal thuis worden de veranderingen in het dagelijks leven namelijk pas echt duidelijk. Wat er veranderd is. Wat er allemaal (niet meer) kan. Degene met hersenletsel is nu opeens misschien (erg) afhankelijk van jou als gezonde partner. Dat kan voor jullie allebei moeilijk zijn.

Wennen aan verandering

Partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel vinden van alle veranderingen vaak de veranderingen in gedrag de moeilijkste om mee om te gaan.

Soms vindt degene met hersenletsel zelf dat zijn of haar gedrag helemaal niet veranderd is, wat het nog lastiger maakt. Het is belangrijk om te onthouden dat gebrek aan ziekte-inzicht een van de kenmerken is van niet aangeboren hersenlets

Lees algemene tips over het omgaan met verandering na hersenletsel.

Hoop en frustratie

Het is heel zwaar om voor iemand met niet-aangeboren hersenletsel te zorgen. Het is er elke dag. Je hoopt (zeker in het begin) toch nog op verbetering. Als die dan niet komt, kan dat jou en je partner met hersenletsel boos en verdrietig maken.

Jullie relatie wordt minder gelijkwaardig. Jij gaat van partner naar verzorger. Je onderhoudt het contact met instanties, regelt zorg en krijgt er extra (gezins)taken bij omdat je partner ze niet meer kan doen. Dat is moeilijk.

Misschien erger je je soms ook aan je partner. Ook al kun je die niets kwalijk nemen, want die kan er ook niets aan doen. Je schaamt je misschien voor je gevoelens en weet niet hoe je ermee om moet gaan. Misschien worstel je ook nog met accepteren wat er gebeurd is.

Praat erover met familie en vrienden

Alle stress en spanning die het leven met een partner met NAH met zich meebrengt, kun je niet alleen dragen. Dat hoeft ook niet. Praat erover met vrienden. Het is fijn om je hart te luchten.

Daarnaast is het ook goed dat de mensen om jullie heen weten dat je partner hersenletsel heeft en wat dat voor jullie betekent. Ook zij kunnen er dan rekening mee houden. Misschien kunnen ze zelfs helpen. Niet alleen in het begin, maar ook later.

Behandeling voor partners en naasten

Behandeling is er ook voor partners en naasten. Bij InteraktContour werken we met het behandelprogramma Hersenz. Deze behandeling richt zich op het leren omgaan met de gevolgen en veranderingen van hersenletsel. Hersenz heeft ook een partnermodule. Hierin ga je (samen) aan de slag met verliesverwerking, draaglast en -kracht, grenzen herkennen en hanteren en het (her)ontdekken van je eigen waarden.

Meer weten?

Heb jij een partner met NAH en gaat het niet zo goed? Wil je weten hoe je samen verder kunt? Wij zijn er om jullie te helpen.

Contact
Contact

Hulp nodig? We helpen je graag!

Kom je er niet uit? Geen probleem. Wij zijn er om jouw vraag te beantwoorden. Op werkdagen bereik je ons tussen 08.30 uur en 17.00 uur.