Wat is hersenletsel
Moeite met concentreren, snel boos of juist onverschillig en vergeetachtig? Dit zijn een paar mogelijke gevolgen van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Niet-aangeboren hersenletsel is een verzamelnaam voor alle hersenenbeschadiging die ontstaan zijn na de geboorte.
Symptomen NAH
Door een vrij plotseling gebeurtenis vallen functies van de hersenen weg of worden deze slechter. Hersenletsel kan gevolgen hebben op verschillende gebieden van het functioneren, zoals bewegen (motoriek), denken (cognitie), emoties en gedrag.
De oorzaken worden verdeeld in traumatisch en niet-traumatisch:
- Traumatisch hersenletsel : in dit geval ligt de oorzaak buitenaf. Je bent bijvoorbeeld op je hoofd gevallen of hebt een ongeluk gehad.
- Niet-traumatisch : er gaat iets mis in de hersenen zoals een bloedpropje dat vast komt te zitten. Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn een beroerte, hersentumor, hartstilstand of hersenvliesontsteking. Maar ook Parkinson, MS en Huntington zijn vormen van niet aangeboren hersenletsel.
Checklist symptomen NAH
Moeite met concentreren, snel boos of juist onverschillig, vergeetachtigheid. Dit zijn een paar mogelijke gevolgen van niet aangeboren hersenletsel. Voor iedereen kunnen de gevolgen anders zijn. Dit hangt af van de plek waar de hersenen beschadigd zijn of de mate waarin ze zijn beschadigd. Ook factoren zoals leeftijd spelen mee. Hierdoor is het niet mogelijk om situaties met elkaar te vergelijken, ook al is de oorzaak hetzelfde. Herken jij een combinatie van verschillende van onderstaande symptomen bij jezelf of iemand in jouw omgeving? Neem dan contact op met Boogh.
Vermoeidheid, hoofdpijn en gevoelens van somberheid
Moeite met concentreren
(Aanhoudende) hoofdpijn
Overprikkeling
Snel boos en/of agressief
Moeite met bewegen of verlamming
Afasie (moeite met praten of begrijpen van taal)
Oriëntatieproblemen
Vergeetachtigheid
Wanen, hallucinaties
Blindheid
Minder het initiatief nemen
Verloop
Als je thuiskomt na revalidatie of uit het ziekenhuis en je gewone leven weer wilt oppakken, dan blijkt dat niet alles op dezelfde manier gaat als voorheen. Ook ervaren mensen om je heen veranderingen. Mensen met hersenletsel gedragen zich soms anders dan voorheen. Je kunt ineens boos worden of hebt last van vergeetachtigheid wat je eerder nooit hebt gehad.
De gevolgen van hersenletsel kunnen dan ook zichtbaar als onzichtbaar zijn. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld dat je minder goed beweegt of verlammingsverschijnselen hebt. De onzichtbare gaan over je emoties, je verminderde energie, depressies of manier van denken die veranderd zijn. Emoties zoals boosheid, verdriet, wanhoop of onzekerheid zijn heel normaal als je hiermee wordt geconfronteerd.
Verder leven met hersenletsel
Om jezelf te helpen en ook de mensen om jou heen, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Probeer het niet alleen te doen. Bij Boogh zijn we gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met NAH. We bieden meerdere behandel- en ondersteuningsmogelijkheden aan. We kijken daarbij naar jouw situatie en stemmen daar de behandeling en ondersteuning op aan. Ons doel is dat je weer een fijn leven hebt. We kijken samen met jou naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden.
Kennismaken
Meer weten over hersenletsel in het algemeen of benieuwd wat wij concreet voor jou, iemand in jouw omgeving of praktijk kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op, dan maken we persoonlijk kennis.
Contact