Terug

Informatie naar aanleiding van landelijke persconferentie 13 oktober j.l.

Naar aanleiding van de landelijke persconferentie is onderstaande bericht verstuurd naar cliënten binnen Boogh. Om iedereen goed en eenduidig te informeren plaatsen we dit bericht ook op de website. Zie onderstaand.

———————————————————–

In Nederland loopt het aantal coronabesmettingen weer op. Wij kunnen ons voorstellen dat dit tot bezorgdheid leidt. Tijdens de landelijke persconferentie van dinsdag 13 oktober j.l. zijn dan ook nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen.
Premier Rutte en minister De Jonge spreken van een gedeeltelijke lockdown‘. Dit is nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maatregelen overheid
Kort gezegd betekenen de nieuwe landelijke maatregelen dat de horeca 4 weken dicht gaat, sporten wordt beperkt voor volwassenen en er komt een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes, behalve in zorginstellingen zoals Boogh.

Dienstverlening Boogh is veilig
Voor Boogh heeft de ‘gedeeltelijke lockdown’ ook gevolgen. De maatregelen, die al sinds de corona-uitbraak worden nageleefd, worden uitgebreid. Alle genomen maatregelen bevorderen de veiligheid voor cliënten en medewerkers. Hierdoor kan Boogh op een verantwoorde wijze de dienstverlening voortzetten.

Maatregelen Boogh: horeca, sport en mondkapjes
Naar aanleiding van de persconferentie gaat de horecagelegenheid Coffeemania By Boogh sluiten. Alleen de afhaalservice blijft open. Ook is het niet mogelijk om in groepen groter dan 4 personen te sporten, fitnessen of te zwemmen. Psychomotore therapie (PMT) gaat wél door. Het dragen van een mondkapje is verplicht in de taxi én tot je binnen bent bij Boogh.

Over twee weken zal er wederom een persconferentie plaatsvinden. Ook dan zullen wij iedereen zo snel mogelijk informeren over de eventuele gevolgen voor Boogh. Tot slot nogmaals alle lof voor cliënten en onze medewerkers. Het vraagt motivatie van iedereen om de corona-regels goed na te (blijven) leven. Ter verduidelijking hieronder de 13 geldende maatregelen op een rij:

1. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen
Niemand komt met koorts, verhoging, benauwdheid, verlies van smaak, keel en/of verkoudheidsklachten naar Boogh. Voor degenen die dit moeilijk zelf kunnen inschatten doen Boogh medewerkers dit bij binnenkomst. Cliënten en medewerkers dienen ook thuis te blijven, indien een huisgenoot corona, koorts of benauwdheid heeft

2. Huisgenoot klachten
Wanneer een huisgenoot klachten heeft met koorts (38+) en/of benauwdheid blijf je thuis en wacht je tot de uitslag van de test bekend is. Heeft een huisgenoot klachten zonder koorts of benauwdheid en wacht deze op de test of testuitslag dan geldt: je kunt naar Boogh komen maar draagt een mondkapje tot je op een plek zit waar je 1,5 meter afstand van anderen kunt houden. Zodra je weer gaat bewegen door de ruimte draag je een mondkapje.

3. Klachten ontstaan bij Boogh
Wanneer je klachten krijgt terwijl je bij Boogh bent, dan wordt je gevraagd om naar huis te gaan en je te laten testen. Als je niet direct naar huis kunt, dan wacht je op minimaal 1,5 meter afstand van anderen met een mondkapje op tot je naar huis kunt.

4. Cliënt of medewerker heeft klachten op de locatie. Wanneer ben ik in contact geweest?
Wanneer een cliënt of medewerker op locatie klachten krijgt, levert dit geen extra risico op voor de andere aanwezigen zolang alle maatregelen worden opgevolgd. Als de testuitslag positief is, zal de GGD contactonderzoek doen om te bepalen wie er in quarantaine moet. Wanneer het te druk is bij de GGD, wordt iemand zelf gevraagd contactonderzoek te doen en mensen met wie zij ‘nauw contact’ hebben gehad te waarschuwen. Van ‘Nauw contact’ is sprake wanneer je minstens 15 minuten, binnen 1,5 meter, onbeschermd, bij een ander bent geweest. Aangezien dit nooit voorkomt bij Boogh, is contactonderzoek niet nodig. Wij houden immers 1,5 meter afstand én medewerkers die een cliënt helpen binnen 1,5 meter dragen een mondkapje. Iedereen die in dezelfde locatie en ruimte is geweest, hoeft dan ook niet in quarantaine en mag gewoon blijven komen.

5. Testen, ja of nee?
Testen op corona heeft alleen zin als je daadwerkelijk klachten hebt. Veel mensen willen zich laten testen als een huisgenoot klachten heeft om zeker te zijn dat zij zelf niet besmet zijn.

6. Hoe lang moet je in quarantaine?
Wanneer je geen klachten hebt, maar je hebt een huisgenoot die positief is getest of je bent in nauw contact geweest (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) met iemand met corona, dan blijf je 10 dagen in quarantaine. Als je klachten ontwikkelt, gebeurt dit vrijwel altijd binnen deze 10 dagen. Wanneer je klachten hebt en je bent positief getest, dan blijf je dus in ieder geval 10 dagen in quarantaine vanaf het moment dat je de klachten kreeg, waarvan 3 dagen klachtenvrij. Soms komt het voor dat een GGD of huisarts eerder de mogelijkheid biedt om weer naar buiten te gaan. Bij Boogh gaan we liever uit van zekerheid en daarom hanteren we bovenstaande regels.

7. Ik ben negatief getest. Mag ik dan weer bij Boogh komen?
Ja, dan mag je weer bij Boogh komen. Wel vragen we je om een mondkapje te dragen tot de klachten over zijn. Als je klachten verergeren en zeker als je koorts of benauwdheidsklachten krijgt vragen we je thuis te blijven en je opnieuw te laten testen.

8. Ik zit met vragen
Corona en alles wat er over gezegd wordt kan onzeker maken. Zeker als het dichterbij lijkt te komen. Bijvoorbeeld omdat een cliënt waarmee je in dezelfde ruimte bent geweest corona blijkt te hebben. Je kunt op doordeweekse dagen contact opnemen met de medewerkers van je locatie en je vragen aan hen stellen. Mocht de medewerker het antwoord niet weten, dan wordt dit nagevraagd bij deskundigen. Omdat we ons bij Boogh goed aan alle maatregelen houden, is het niet nodig je ongerust te maken. Je hoeft niet in quarantaine als een medewerker of cliënt positief getest is.
Er is geen mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen met Boogh na sluitingstijd. Boogh biedt geen 24 uurs zorg. Wanneer je toch erg ongerust blijft, neem dan telefonisch contact op met de GGD via: 0800-1351

9. Vervoer
Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in de taxi is verplicht. Dit geldt niet altijd voor de chauffeur. Wanneer er een scherm is geplaatst tussen de chauffeur en de passagiers of de afstand is meer dan 1,5 meter, dan hoeft de chauffeur geen mondkapje te dragen.

10. Handen wassen of desinfecteren
Bij binnenkomst en vaak tussendoor. Wie dit zelf niet goed kan, wordt hierbij geholpen door de medewerkers.

11. 1,5 meter afstand houden
Het virus verspreid zich door druppeltjes in het speeksel. Vooral met hoesten en niezen. Doordat niemand klachten, heeft worden de druppeltjes niet verspreid.
Toch kun je onverwacht moeten hoesten, bijvoorbeeld door verslikken. Door 1,5 meter afstand te houden, voorkom je dat je in die situatie toch druppeltjes inademt.

12. Medewerkers helpen binnen 1,5 meter
Bijvoorbeeld bij toilet. Geen probleem, omdat druppeltjes via hoesten en niezen verspreid worden. En niemand met klachten bij Boogh komt. Even dichterbij elkaar zijn, geeft dan geen verhoogd risico. Wanneer het langere tijd vraagt, draagt de medewerker een mondkapje. Bijvoorbeeld bij het helpen met eten of op het toilet.

13. Thuisbegeleiding of thuisbehandeling
De medewerker, die thuis komt om begeleiding of behandeling te bieden, zal met je afstemmen wat het beste past. Soms is het ook mogelijk om digitaal of op een locatie van Boogh de individuele begeleiding of behandeling te bieden. Door samen te overleggen wordt gekozen voor dat wat voor beiden het prettigste is.


Medische vragen
Heeft u vragen over uw gezondheid, neem dan contact op met uw eigen huisarts of GGD via: 0800-1351.

Overige vragen
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze brief, stel ze gerust aan uw behandelaar of uw (traject)begeleider. Ze staan u graag te woord.

Aan- of afmeldingen
Indien er iets veranderd in uw eigen gezondheidssituatie, verzoeken wij u vriendelijk om dit nét zoals altijd te melden via 030 – 22 04 482 (tussen 8.00 en 12.00 uur) of afmelding@boogh.nl.

 Blijf gezond!

Met vriendelijke groet,
Bart Sikkens,
Bestuurder Boogh